Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO (tijekom 2018.)

Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO (tijekom 2018.)


Godišnji koncert Antologija II. (studeni 2018.)
U mjesecu studenom Ansambl LADO održava redovni godišnji koncert. Koncept cjelovečernjeg koncerta Lada 2018. godine bio bi prikaz i prezentacija zaštićenih kulturnih dobara upisanih u Registar kulturnih dobara RH te na UNESCO-ove popise nematerijalne kulturne baštine svijeta.
LADO je ugradio u svoj program pjesme, plesove i običaje Hrvatske koji su upisani na tim listama te ih prilagodio za scenski nastup. Tom prilikom izvest će se program koji sadrži neke od najpopularnijih koreografija Ansambla LADO, a program nosi naziv Antologija II.
 
Ideju Regruti (tijekom 2018.)
Osim cjelovečernjeg godišnjeg koncerta, tijekom cijele koncertne sezone u 2018. godini, Ansambl LADO će izvoditi deset potpuno novih koreografija pod nazivom Ideju Regruti, a koji će također biti predstavljen kao dio programa kojim se obilježava Europska godina kulturne baštine.
 
Intencija je da se ovim koncertima promiče bogatstvo nematerijalne kulturne baštine ne samo kroz glazbenu, odnosno plesačku i pjevačku izvedbenu formu, već da se i preko tradicijskih instrumenata i narodnih nošnji  prikaže bogatstvo umijeća izrade instrumenata i razne tehnike izrade veza i narodnog ruha, kao i bogatstvo lokalnih govora. Gotovo u svakoj točki koju će LADO izvesti nalazi se nematerijalno kulturno dobro koje je upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, kroz instrumentalnu izvedbu, ples, pjevanje ili razna umijeća i znanja veza i raznih tehnika obrade tekstila korištena za izradu narodnih nošnji, kao i govori koji su upisani u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.
 

FOTO: Marko Mrše


FOTO: Marko Mrše