© Gordana Jerabek
2018
Najave

Najave

Tijekom Europske godine kulturne baštine Ministarstvo kulture RH kao koordinacijsko tijelo organizirat će i podupirati mnogobrojna događanja kojima se želi prezentirati raznolikost hrvatske kulturne baštine. Promidžbom zaštite, očuvanja i vrijednosti kulturne baštine za zajednicu naglasit će se važnost aktivnog uključivanja što većeg broja pojedinaca, udruženja građana, institucija i ustanova u svim procesima vezanima uz kulturnu baštinu. Na nacionalnoj razini organizirat će se desetak važnijih događanja, primjerice Međunarodna konferencija Podvodna kulturna baština u Europi danas, kojom se žele identificirati ključna pitanja vezana uz zaštitu podvodne kulturne baštine, ili globalno pozicionirana Međunarodna konferencija The Best in Heritage, kojom se predstavljaju jedinstveni utjecajni projekti u kulturnom sektoru. Priredit će se i velik broj manjih ali jednakovrijednih aktivnosti, poput radionica, prezentacija ipromocija, koje će biti uvrštene u kalendar događanja Dana europske baštine koji su u potpunoj sinergiji s obilježavanjem Europske godine kulturne baštine. 

 
Otvorenjem Izložbe „Vlaho Bukovac 1/3 – pariško razdoblje 1877. ‒ 1893.“ svečano će se obilježiti početak Europske godine kulturne baštine 2018. u Republici Hrvatskoj (18.01.2018.)
Izložba „Europa Nostra: Sharing Heritage – Sharing Values“ (19.02.2018.)
Radionica „Utvrđeni gradovi, otvorena društva“ (5.–6.3.2018.)
Izložba „Book Art in Croatia“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Ljubljani ​(6.3.2018.)
Predstavljanje dovršenih konzervatorsko-restauratorskih radova i blagoslov glavnog oltara župne crkve Marije Pomoćnice kršćana u Sotinu (20.03.2018.)
Cjelovečernji plesni koncert Ansambla LADO - IDEJU REGRUTI (13.5.2018.)
Ansambl LADO 6. srpnja nastupa u Puli