<em>Dijalozi s baštinom, znanstveno-stručni skup (19. i 20. travnja 2018.)</em>

Dijalozi s baštinom, znanstveno-stručni skup (19. i 20. travnja 2018.)

Iskustva u zaštiti redovničke kulturne baštine


Rijeka, Sveučilište u Rijeci, Filozofski fakultet, dvorana 006 (19. travnja 2018.)
Otok Krk, Franjevački samostani Porat i Košljun, Općina Malinska – Dubašnica, Općina Punat (20. travnja 2018.)
 
Početak: Sveučilište u Rijeci, Filozofski fakultet (Kampus na Trsatu), 19. 4. 2018., dvorana 006, 9.00 sati.
Svršetak: Franjevački samostan na Košljunu i Punat na otoku Krku, 20. 4. 2018., oko 16.00 sati.


U organizaciji Katedre za istraživanje i zaštitu kulturne baštine Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci, Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH, Hrvatskog odbora ICOMOS-a i Hrvatskoga restauratorskog zavoda, 19. i 20. travnja 2018. na Filozofskom fakultetu u Rijeci i na području Rijeke (Franjevački samostan na Trsatu, Konzervatorska galerija pri Konzervatorskom odjelu, Užarska ul. 26) i otoka Krka (Porat, Malinska, Punat, Košljun) održat će se osmi Dijalozi s baštinom. Tema na koju će se u Europskoj godini kulturne baštine usredotočiti ovaj znanstveno-stručni skup posvećen zaštiti kulturne baštine bit će iskustva istraživanja, zaštite, prezentacije i valorizacije kulturne baštine redovničkih zajednica. Nimalo neočekivano, jer je još od ranosrednjovjekovnoga benediktinstva samostanska kultura predstavljala važan dio oblikovanja europskoga kulturnog identiteta. Namjera je izlaganjima o realiziranim i tek predstojećim konzervatorskim zahvatima i popratnim diskusijama razmijeniti iskustva o arhitektonskim adaptacijama, s njima povezanim konzervatorskim istraživačkim i prezentacijskim zahvatima, teškoćama održavanja povijesnih zdanja projektiranih i izgrađenih za nekad daleko brojnije redovničke zajednice i prilagodbama tradicionalnih funkcija samostanskih cjelina. Dio priloga odnosit će se na konzervatorski tretman baštine ugaslih ili ukinutih samostanskih zajednica, arhitektonskog i arheološkog naslijeđa. Na polju pokretne kulturne baštine bit će priloga o konzervatorskoj inventarizaciji samostanske baštine, zaštiti redovničke knjiške baštine, predmetima od srebra i tekstila iz redovničkih zbirki, redovničkoj tradiciji sabiranja i suvremenim muzealizacijskim procesima, bilo da je riječ o povijesnim samostanskim inventarima ili zbirkama nastalima temeljem donacija i redovničke sakupljačke djelatnosti.
Terenski dio skupa u suradnji s redovničkim zajednicama, voditeljima konzervatorskih radova i predstavnicima lokalnih samouprava ostvarit će se u franjevačkom samostanu na Trsatu (poslijepodne 19. travnja 2018.) i na otoku Krku, u franjevačkim samostanima u Portu i na Košljunu (20. travnja 2018.). Predstavit će se rezultati konzervatorskih istraživanja i provedenih zaštitnih radova te planovi budućih zahvata. Nastupit će stručnjaci iz Hrvatskoga restauratorskog zavoda, Katedre za zaštitu kulturne baštine Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, konzervatorskih odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH, Odjela za kulturu Grada Rijeke, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja i Zavoda za graditeljsko naslijeđe Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


 
Program:

19. travnja – četvrtak  
9.00 sati – Sveučilište u Rijeci, Filozofski fakultet (dvorana 006)
Konzervatorska izlaganja i razmjena iskustava kroz diskusiju; ručak za sudionike; predstavljanje novih brojeva časopisa Godišnjak zaštite spomenike kulture Hrvatske i Portal Hrvatskoga restauratorskog zavoda; predstavljanje novih izdanja Male biblioteke Godišnjaka zaštite spomenika kulture Hrvatske; obilazak franjevačkog samostana na Trsatu uz izlaganje.
 
20.00 sati – Konzervatorska galerija pri Konzervatorskom odjelu, Užarska 26, Rijeka
Otvorenje izložbe fotografija Krajolik u fokusu autorice Gordane Jerabek, konzervatorice Odjela za pojedinačnu nepokretnu baštinu, povijesne cjeline i krajolik Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH. 
 
20. travnja – petak
9.00 sati – Polazak s Jelačićevog trga u Rijeci prema otoku Krku.
Obilazak franjevačkog samostana u Portu uz izlaganje; okrjepa u organizaciji Općine Malinska – Dubašnica; obilazak franjevačkog samostana na Košljunu uz izlaganje.
16.00 sati – Zatvaranje skupa s okrjepom u organizaciji Općine Punat i Turističke zajednice Općine Punat u Galeriji Toš u Puntu.

Program (.pdf)
 
U ime Organizacijskog odbora Dijaloga s baštinom
 
izv. prof. dr. sc. Marijan Bradanović
predstojnik katedre za istraživanje i zaštitu kulturne baštine
Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci


Foto-galerija