Europska godina kulturne baštine – Komplet za nastavnike

Europska godina kulturne baštine – Komplet za nastavnike


U sklopu obilježavanja Europske godine kulturne baštine 2018. izrađen je Komplet za nastavnike – nastavni materijal namijenjen učenicima od 10 do 15 godina s ciljem pružanja pomoći učiteljima u uvođenju teme kulturne baštine u nastavu i pripremu za nastavu.

Podizanje svijesti djece i mladih o vrijednosti naše zajedničke baštine – bilo da je riječ o književnosti, umjetnosti i spomenicima, obrtima naučenima od naših predaka ili tradicijama – ključni je cilj Europske godine i preduvjet očuvanja europske kulturne baštine.

Na UNESCO-ov Svjetski dan nastavnika (5. listopada) Tibor Navracsics, povjerenik EU-a za obrazovanje, kulturu, mladež i sport, pokrenuo je set alata kulturne baštine za nastavnike pripremljen na 24 službena jezika EU-a. Stvoren je kako bi pomogao nastavnicima bilo kojeg predmeta ili discipline da u učionicu i izvan nje uvedu kulturnu baštinu i o njoj raspravljaju, uzimajući u obzir učenike između 10 i 15 godina.

Sadržaj je univerzalan i može se koristiti i nakon 2018. Razigrane i primamljive aktivnosti poziv su na razmišljanje o sljedećim pitanjima: što je kulturna baština i zbog čega je važno njegovati je i očuvati? Što je kulturna baština Europe i zbog čega nadilazi nacionalne granice?Što se nalazi u setu alata?

•  Priručnik za nastavnike objašnjava kako koristiti set alata i uvodi sve njegove elemente.
•  Dva plana sata. Prvi je izgrađen oko online igre o kulturnoj baštini putem koje nastavnici mogu uvesti temu na zabavan i edukativan način. Drugi plan sata potiče studente da istražuju europsku dimenziju svoje kulturne baštine putem kreativnih i praktičnih projekata.
•  Šesnaest konkretnih projektnih prijedloga koji se provode s učenicima, a odvijaju se u učionici ili izvan nje, primjerice:
-  Pop-up umjetnici: dovođenje umjetničkih radionica u učionicu
-  Vremenske kapsule: kako bi vaš svakodnevni život izgledao za 1000 godina?
-  Usvajanje spomenika: postanite osoba vezana uz svoj omiljeni spomenik!
-  Otkrivanje EU-a: Vaša europska lista želja: sastavite listu od pet najdražih mjesta kulturne baštine koja želite posjetiti
-  Zaplešimo! Učenje tradicionalnih plesova iz svih krajeva Europe
-  Oznaka Europske baštine: istraživanje prekretnica u nastajanju Europe
-  Online igra „Detektivi kulturne baštine“, koja uvodi temu kulturne baštine Europe putem niza pitanja osmišljenih za učenike od 10 do 12 i od 13 do 15 godina.

Set alata, uključujući online igru, na 24 jezika, dostupan je na web stranici pod Toolkit for teachers /Komplet za nastavnike/ i „Culture Heritage Detectives“ /Detektivi kulturne baštine/. Nalazi se u European Commission's Teachers Corner /Kutku za nastavnike Europske komisije i Kids Corner /Kutku za djecu/ te također u School Education Gateway' Teaching Materials section of the Teacher Academy/ Sekciji Nastavni materijali Portala školskog obrazovanja Akademije za nastavnike i na stranici e-twinning.