​<em>NOĆ MUZEJA: Važno je sudjelovati (26. siječnja 2018.)</em>

NOĆ MUZEJA: Važno je sudjelovati (26. siječnja 2018.)


Muzeji i sport – brže, više, jače…
citius, altius, fortius…
Hrvatsko muzejsko društvo
 
26. siječnja 2018.
 
Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima, i drugim baštinskim institucijama, u petak, 26. siječnja 2018., u godini koja je ujedno proglašena Europskom godinom kulturne baštine, trinaesti put organizira manifestaciju Noć muzeja.
U skladu s pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima, Noć muzeja 2018. koncipirana je kao dinamična manifestacija, a pod naslovom i olimpijskim geslom:
 
Muzeji i sport ‒ brže, više, jače… / citius, altius, fortius…
 
Naglasak je stavljen na analitičko sagledavanje postojećih i stvaranje novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanje lokalnih inicijativa vezanih uz vrednovanje sporta u svim njegovim pojavnostima, stvaranje ozračja senzibiliziranosti za sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnost u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, aktivno uključivanje posjetitelja u djelatnost muzeja kao i na stvaranje nove muzejske publike.
Sport je, prema općeprihvaćenim definicijama, skupni pojam tjelovježbenih aktivnosti u kojima dominira natjecateljski duh; njegovanje tjelesnih svojstva i sposobnosti, njihovo provjeravanje i unapređivanje putem igre, borbe i natjecanja; popularna i raširena društvena pojava, sastavni dio kulture suvremenog društva.
Danas sport sagledavamo kao dio tradicije i kulture suvremenog društva, kroz njegove brojne pojavnosti od dječjih igara, narodnih oblika nadmetanja, rekreativnih aktivnosti do amaterskih i profesionalnih disciplina, kroz sportska udruženja, pojedince, navijače i natjecanja, ali i kroz znanost, umjetnost i politiku.
Širok raspon određenja teme sporta muzejima pruža, neovisno o njihovoj vrsti, neograničene mogućnosti razrade njegovih grana u kontekstu suvremene muzejske prakse ‒ integriranjem u svakodnevnicu, razvijanjem i potvrđivanjem identiteta pojedinca, grupe ili zajednice, multidisciplinarnim i multimedijskim pristupom.
Iako se u Hrvatskoj od polovice prošlog stoljeća sustavno prikuplja građa vezana uz povijest i razvoj sporta, danas djelomično izložena i u Hrvatskom sportskom muzeju u Zagrebu, sportska baština nije adekvatno zastupljena i prezentirana u hrvatskim muzejima.
Stoga i odabir sporta kao teme Noći muzeja 2018. ima za cilj dodatno potaknuti rasprave o problematici sportskih zbirki i muzeja u Hrvatskoj.
Poticaj za odabir teme Noći muzeja 2018. proizišao je i iz trenutka sadašnjosti: Europsko prvenstvo u rukometu održavat će se u Hrvatskoj od 12. do 28. siječnja, a XXIII. Zimske olimpijske igre od 9. do 25. veljače 2018. u južnokorejskom gradu Pyeongchangu.
U sportskom ozračju, Hrvatsko muzejsko društvo poručuje sportašima, navijačima, muzealcima i posjetiteljima ‒ brže, više, jače… uz napomenu, i u Noći muzeja, kao i u sportskim natjecanjima ‒ važno je sudjelovati!
 
Autorice stručne koncepcije:
Dubravka Osrečki Jakelić i Vesna Jurić Bulatović