<em>Fiofest 2018. – Svečani klapski koncert u čast Dinka Fija (26. travnja 2018.)</em>

Fiofest 2018. – Svečani klapski koncert u čast Dinka Fija (26. travnja 2018.)


Fiofest 2018. – Svečani klapski koncert u čast Dinka Fija
26. travnja 2018., 19 sati
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
www.nsk.hr
 
Maestro Dinko Fio, hrvatski melograf, skladatelj, dirigent i glazbeni pedagog, desetljećima je prikupljao narodne napjeve spašavajući ih od zaborava, obrađivao ih i oživljavao surađujući sa zborovima, klapama i kulturno-umjetničkim društvima. Svoju vrijednu ostavštinu darovao je Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, odnosno njezinoj Zbirci muzikalija i audiomaterijala, koju je i za života često posjećivao.
Uoči rođendana maestra Dinka Fija, 26. travnja 2018., Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizirat će svečani koncert njemu u čast – drugi po redu Fiofest. Uspostavom tradicije ovakvih glazbenih okupljanja najveća hrvatska knjižnica želi promovirati djelo čovjeka koji je zadužio hrvatsku kulturu, popularizirati hrvatsku folklornu baštinu otvarajući prostor za njezine nove umjetničke interpretacije te potaknuti korištenje i vrjednovanje građe pohranjene u Zbirci muzikalija i audiomaterijala NSK.


Na koncertu će nastupiti zagrebačke klape Slavić, Obilanca, Ćakulone, Figurin, Bošket, Nostalgija, Sagena, Euterpa i Petrada, klapa Poj iz Samobora, Prvi komin Snježanin, a posebni glazbeni gosti bit će nekadašnji članovi Dječjeg zbora Radiotelevizije Zagreb, koji je maestro Dinko Fio uspješno vodio od 1961. do 1975. godine te s kojim je 1961. godine osvojio 1. nagradu na svjetskom prvenstvu dječjih zborova u Lilleu.
Hrvatska folklorna baština nacionalno je, ali i europsko blago. Njezin su vrijedan dio i zapisi narodnih napjeva, osobito onih u priobalnom području. Značenje tog dijela hrvatske baštine potvrđeno je i uvrštavanjem klapske pjesme na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.
Fiofest želi prerasti u bijenalni festival dalmatinske klapske pjesme, posvećen jednome autoru, a svojim ga je sredstvima ove godine podržalo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
 
Dinko Fio (28. travnja 1924. – 2. studenoga 2011.) rođen je u Blatu na Korčuli, a školovao se u Dubrovniku i Zagrebu. Jedan je od prvih stručnih hrvatskih melografa. Skladao je, priređivao, harmonizirao i obrađivao tekstove za dalmatinske klape i mješovite pjevačke zborove. Uglazbio je i aranžirao za klapsku izvedbu i niz pjesama hrvatskih pjesnika i pjesnikinja (Vladimira Nazora, Lucije Rudan, Pere Ljubića, Tatjane Radovanović i drugih). Uspješno je surađivao s ansamblom LADO i s KUD-om „Ivan Goran Kovačić“; osnivač je klape Nostalgija i ansambla Prvi komin Snježanin.