© Gordana Jerabek
2018
Projekt

Europska godina kulturne baštine 2018.

Pridružite nam se 2018. u obilježavanju Europske godine kulturne baštine, kada pripremamo veliki broj događanja na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini i na taj se način priključite europskoj proslavi sa zajedničkim ciljem podizanja svijesti o važnosti i značenju kulturne baštine.

Kulturna baština je tkivo naših života i društava. Okružuje nas u gradovima u kojima boravimo, doživljavamo je neposredno u krajolicima, u susretima s raznovrsnim arhitektonskim ostvarenjima, skulpturama, arheološkim kopnenim kao i podvodnim nalazištima. Ne čine je samo književnost, umjetnost i umjetnički predmeti već i tradicijska znanja i umijeća, zanati koje učimo, priče koje pričamo, hrana koju jedemo, glazbu koju slušamo i filmovi koje gledamo. Kulturna baština okuplja zajednice i gradi zajedničko razumijevanje mjesta u kojima živimo. Razvojem tehnologija digitalni svijet također mijenja način na koji pristupamo baštini.

Europski parlament i Vijeće donijeli su 17. svibnja 2017. godine Odluku (EU) 2017/864 o Europskoj godini kulturne baštine 2018.
Link na stranicu Europske komisije: https://ec.europa.eu/culture/european-year-cultural-heritage-2018_en

Dodjeljivanje oznake Europske godine kulturne baštine 2018. >>>

 

NAŠA BAŠTINA:
GDJE PROŠLOST SUSREĆE BUDUĆNOST

video: 29mb, direct download

---


MONITORING REPORT – QUARTER 1 
• EU level campaign European Year of Cultural Heritage 2018 /  Period covered: 7 December 2017 – March 2018
• Decentralised campaign European Year of Cultural Heritage 2018  /  Period covered: January– March 2018