700. godišnjica osnutka Samostana benediktinki sv. Margarite

700. godišnjica osnutka Samostana benediktinki sv. Margarite


14.11.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je u svečanom obilježavanju 700. obljetnice osnutka samostana Sv. Margarite u utorak, 13. studenog 2018. godine, u Gradu Pagu.  

FOTO: Danijel Gavranović i Danijel Palčić
   
Otvorivši Stalnu izložbu crkvene umjetnosti istaknula je kako je sedamsto godina duga tradicija dokaz postojanja suživota duhovne, umjetničke, edukativne i humanitarne djelatnosti benediktinki.

Ministrica je naglasila i kako su sestre benediktinke uspjele unatoč brojnim nedaćama sačuvati umjetnine koje zbog iznimnog povijesno-umjetničkog značenja pripadaju najvrjednijem fondu hrvatske, ali i svjetske kulturne baštine.

„Stalnim postavom crkvene umjetnosti koji danas svečano otvaramo istovremeno se obnavlja, prezentira i na primjeren način čuva vrijedna pokretna baština te ujedno promovira i održava samostan u novoj namjeni prostora za prezentaciju“, rekla je ministrica dodavši kako su upravo sestre benediktinke zaslužne za dva registrirana fenomena kulturne baštine: umijeće izrade paške čipke i tradiciju pripreme paškog baškotina stariju od 300 godina.


Sestra Ana Benedikta istaknula je kako je ova institucija zbog svoga stoljetnog kontinuiteta živi spomenik, a ovaj događaj usporedila je sa simboličnim znakom hoda kroz vrijeme koji ima svoju jasnu budućnost. 

Obilježavanje 700. godišnjice osnutka Samostana i otvaranje stalnoga postava održava se u okviru programa Europske godine zaštite kulturne baštine, u kojem je već predstavljen postav Zbirke paške čipke.

FOTO: Danijel Gavranović i Danijel Palčić

FOTO: Danijel Gavranović i Danijel Palčić

FOTO: Danijel Gavranović i Danijel Palčić

www.min-kulture.hr


Snimanje i montaža:
Ivana Palčić, Danijel Palčić i Danijel Gavranović