70 godina sustavne konzervatorsko-restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj

70 godina sustavne konzervatorsko-restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj

U povodu obilježavanja 70 godina konzervatorsko-restauratorske djelatnost Hrvatski restauratorski zavod predstavio je svoj rad izložbom „Tajni život baštine", koju je otvorila izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u utorak, 4. prosinca 2018. godine u Muzeju za umjetnost i obrt. Hrvatski restauratorski zavod se ovom izložbom, kao i brojnim događanjima i aktivnostima provedenim tijekom godine, pridružio obilježavanju Europske godine kulturne baštine s ciljem da potakne najširu javnost na veću uključenost u očuvanju kulturne baštine. Izložba je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i Vlade Republike Hrvatske, a u organizaciji Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Istaknuvši kako je „sretna koincidencija kada se u godini proglašenoj Europskom godinom kulturne baštine dogodi i visoka, 70-ta obljetnica institucionalizirane konzervatorsko-restauratorske djelatnosti i njezina nositelja – Hrvatskoga restauratorskog zavoda“, ministrica je rekla kako „svojom misijom, vizijom i vrijednostima koje afirmira, Zavod ujedno i artikulira temeljne postulate i ciljeve Europske godine kulturne baštine.“Ministrica je nadodala kako se „s pravom može ustvrditi da je Hrvatski restauratorski zavod svojim djelovanjem tijekom proteklih 70 godina značajno pridonio ispunjavanju ciljeva Europske godine kulturne baštine glede zaštite, očuvanja i brige o kulturnoj baštini, znanstvenih istraživanja i razvoja novih vještina nužnih za adekvatnu skrb“, rekla je ministrica.

Bogat program obilježavanja Europske godine kulturne baštine Zavod zaokružuje izložbom „Tajni život baštine“ kroz koju posjetitelji, uključujući i one najmlađe, na poučan i interaktivan način mogu upoznati najrazličitije aktivnosti i obilježja Zavodske djelatnosti, često nedostupne očima javnosti.Uputivši svim djelatnicima i suradnicima Zavoda srdačne čestitke, ministrica je poručila kako je kulturna baština kolektivno pamćenje koje nas povezuje s prošlošću i osigurava put u budućnost, podsjetivši pritom na vrijednost konzervatorsko-restauratorskih radova na nepokretnoj kulturnoj baštini stradaloj u Domovinskom ratu koje je Hrvatski restauratorski zavod obnavljao.

Kako bi se konzervatorsko-restauratorska djelatnosti približila posjetiteljima, osnovni pojmovi razjašnjeni su vizualnim materijalima, a osim slikovnih primjera šetnjom kroz labirint u postavu Izložbe otkriva se svakodnevni rad djelatnika Zavoda. Obzirom da se sva istražena i restaurirana kulturna baština nalazi na izvornim mjestima, muzejima, galerijama ili riznicama, izložbom se na vizualni način prikazuje kulturno dobro prije i nakon radova.