​<em>Mjesec hrvatske knjige 2018. <br />(15. listopada – 15. studenoga 2018.)</em>

Mjesec hrvatske knjige 2018.
(15. listopada – 15. studenoga 2018.)
Mjesec hrvatske knjige
tradicionalna je manifestacija koju od 1995. godine organiziraju i realiziraju, u suradnji s Programskim i organizacijskim odborom manifestacije, Knjižnice grada Zagreba. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Tijekom mjesec dana (15. listopada – 15. studenoga) nastoji se na državnoj, ali i na lokalnim razinama što intenzivnije govoriti o knjizi, bilo s gledišta onih koji se profesionalno bave knjigom, bilo onih koji koriste usluge knjižnica, knjižara i slično. Ideja je okupljati na različitim programima sve one koje knjiga istinski zanima.
 
Središnji program manifestacije čine:
svečanost otvaranja manifestacije, Nacionalni kviz za poticanje čitanja djece i mladih, obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica 11. studenoga, jednodnevna akcija čitanja u vrtićima, školama, knjižnicama i domovima umirovljenika te sudjelovanje knjižnica na Interliberu. Na lokalnoj razini svaka ustanova, gotovo uvijek knjižnica sa suradnicima i partnerima, organizira svoje programe: tribine, predstavljanje novih izdanja, izložbe novih naslova, obilježavanje godišnjica značajnih ljudi, animacijske i edukacijske aktivnosti. Tijekom vremena broj sudionika je značajno narastao: 1995. godine u obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige sudjelovale su 102 knjižnice s petstotinjak programa, dok je u 2017. godini održano više od dvije tisuće programa u 213 knjižnica, najviše narodnih, a sve više uključuju se i školske knjižnice.

Europska komisija proglasila je 2018. Europskom godinom kulturne baštine, te će upravo to biti okosnica ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige. Na temu kulturne baštine bit će, kao i svake godine, osmišljen moto pod kojim će se održavati cjelokupni program Mjeseca hrvatske knjige.