Uručene Povelje Republike Hrvatske konzervatorima i restauratorima Ministarstva kulture, Hrvatskog restauratorskog zavoda i Posudionici i radionici narodnih nošnji

Uručene Povelje Republike Hrvatske konzervatorima i restauratorima Ministarstva kulture, Hrvatskog restauratorskog zavoda i Posudionici i radionici narodnih nošnji


14.12.2018. - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je restauratorima i konzervatorima Povelju Republike Hrvatske kao izraz priznanja i zahvalnosti za njihov rad i doprinos razvoju i napretku Republike Hrvatske, u petak 14. prosinca 2018. godine.


FOTO: Ured Predsjednice RH

„Ovim priznanjima želim izraziti posebnu zahvalnost svima vama, jer obnavljajući, štiteći i predstavljajući našu spomeničku baštinu, vi zapravo sve nas, pogotovo našu djecu i mlade odgajate kao odgovorne baštinike bogatog hrvatskog kulturnog naslijeđa, temelja našeg nacionalnog identiteta i memorije“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović, istaknuvši kako rad mnogih stručnjaka na žalost nije dovoljno poznat široj javnosti.

„Na UNESCO-ovom Popisu svjetske baštine upisano je ukupno 27 kulturnih dobara Republike Hrvatske od kojih 17 pripada nematerijalnim kulturnim dobrima, po čemu je Republika Hrvatska jedna od vodećih u Europi i svijetu. A na njihovoj zaštiti, obnovi i prezentaciji treba posebno zahvaliti Ministarstvu kulture Republike Hrvatske i Hrvatskom restauratorskom zavodu.“

Zahvalila je restauratorima i konzervatorima na radu, obnovi i restauratorskim zahvatima, poručivši im kako su uručena priznanja odraz poštovanja struci „koja je dala svoj veliki doprinos očuvanju našeg nacionalnog identiteta kroz godine rata i poraća, kao i svih prijašnjih desetljeća u kojima je zatirana nacionalna svijest“.
 

FOTO: Ured Predsjednice RH

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek zahvalila se u ime dobitnika Povelje, koja je dodijeljena upravo u godini proglašenoj Europskom godinom kulturne baštine. Podsjetila je kako organizirana sustavna skrb za starine u Hrvatskoj započinje u prvoj polovici 19. stoljeća, a u razdoblju duljem od stoljeća konzervatorska služba razvijala se i organizirala u različitim pravnim oblicima i ustrojima, da bi 1997. godine Državna uprava bila pripojena Ministarstvu kulture, dok se Hrvatski restauratorski zavod nastavio razvijati kao samostalna ustanova.

„Stručni i organizirani pristup, požrtvovnost i hrabrost obilježili su rad službe zaštite, posebno za vrijeme Domovinskoga rata. Voljela bih kad bismo danas ovdje mogli imenom i prezimenom spomenuti sve hrabre djelatnike konzervatorsko-restauratorske službe koji su od samog početka ratnih zbivanja započeli organizirano provoditi aktivnosti za očuvanje kulturne baštine na ugroženim područjima: evakuacijom pokretne kulturne baštine, kao što su crkveni inventari, vrijedna muzejska i druga građa, obilježavanjem kulturnih dobara i fizičko-tehničkom zaštitom najvrjednijih građevina spomenika kulture uoči, ali i tijekom ratnih razaranja, evidencijom, popisivanjem i procjenom ratne štete na kulturnoj baštini, radu na povratu odnesenih kulturnih dobara te aktivnosti na poslijeratnoj obnovi koja u nekim dijelovima Hrvatske traje još i danas", rekla je ministrica.
 

FOTO: Ured Predsjednice RH

Istaknula je da bi bez njihove hrabrosti i požrtvovnosti, mnoga vrijedna kulturna dobra bila uništena i nepovratno izgubljena. „Hrvatska kultura, ali i mi kao narod bili bismo osiromašeni i izgubili bismo važan dio onoga što čini naš kulturni i nacionalni identitet", rekla je ministrica.  (Ured Predsjednice RH/MK)