Međunarodni znanstveno-stručni skup i izložba „Drvene romaničke vratnice splitske katedrale – istraživanje, restauriranje i zaštita“ (8.5.2018.)

Međunarodni znanstveno-stručni skup i izložba „Drvene romaničke vratnice splitske katedrale – istraživanje, restauriranje i zaštita“ (8.5.2018.)


U Europskoj godini kulturne baštine, Hrvatski restauratorski zavod i Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković imaju čast pozvati Vas na međunarodni znanstveno-stručni skup i otvorenje izložbe „Drvene romaničke vratnice splitske katedrale – istraživanje, restauriranje i zaštita“ koji će se održati u Galeriji umjetnina u Splitu, 8. svibnja 2018. godine. Skup počinje u 10 sati, a izložba će biti otvorena u 20 sati i može se razgledati do 8. lipnja 2018. godine.

Skup i izložba zaključak su četverogodišnjeg programa Hrvatskog restauratorskog zavoda u koji su bila uključena multidisciplinarna istraživanja, konzerviranje, restauriranje i zaštita jednoga od iznimnih umjetničkih djela splitske, ali i europske srednjovjekovne baštine – drvenih vratnica splitske katedrale koje je izradio majstor Andrija Buvina 1214. godine.

Najavljene aktivnosti donose priču o načinu izrade vratnica, njihovu izvornom izgledu (koji će biti predstavljen kao 3D virtualna rekonstrukcija) te kasnijim izmjenama, o radikalnom zahvatu iz 1908. godine (kad su izvorna polikromija te brojni segmenti vratnica uklonjeni, a novi dodani), ali i o srednjovjekovnim tehnikama i alatima za obradu drva.

Opsežan program istraživanja tehnologije izrade vratnica u kojem je sudjelovalo više od 30 stručnjaka različitih struka iz Hrvatske i inozemstva te provedeni konzervatorsko-restauratorski radovi iznjedrili su neočekivano veliku količinu novih podataka i spoznaja. Među inim, rezultati raznovrsnih analiza i virtualne rekonstrukcije otvorili su put novim interpretacijama koje su do sada tek u manjoj mjeri bile predstavljene javnosti.

www.h-r-z.hr