Čestitka ministrice Muzeju Sinjske alke na nagradi Europa Nostra

Čestitka ministrice Muzeju Sinjske alke na nagradi Europa Nostra


16.5.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila  je čestitku Muzeju Sinjske alke u povodu osvojene nagrade Europske unije za kulturnu baštinu / Nagrade Europe Nostre u 2018. godini. 

"Nagrada Europske unije za kulturnu baštinu/Nagrade Europe Nostre  pristigla vašem Muzeju upravo u Europskoj godini kulturne baštine iznimno je priznanje kako za vaš Muzej, tako i za stručnu i cjelokupnu hrvatsku kulturnu javnost.

Stoga vam želim u ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime uputiti iskrene čestitke i izraziti zadovoljstvo da je upravo vaš Muzej prepoznat kao mjesto izvrsnosti u području obrazovanja, usavršavanja i podizanja svijesti u interpretiranju i očuvanju naše nacionalne kulturne baštine.

Muzej Sinjske alke hrvatskoj javnosti predstavlja iznimno važno mjesto u kojem se na jedinstveni način, uz doprinos lokalne zajednice i nositelja tradicije Sinjske alke, podiže svijest o potrebi njegovanja, očuvanja i predstavljanja javnosti kulturne baštine, kroz sve specifičnosti muzejske struke. 

Ova vrijedna međunarodna nagrada za kulturnu baštinu, uz upis Sinjske alke na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, još je jedno priznanje svim nositeljima projekta izgradnje i osnutka Muzeja Sinjske alke i vama djelatnicima koji osiguravate uspješnost cjelogodišnjih programa Muzeja.

Stoga smo iznimno ponosni što je Muzej Sinjske alke dobitnik nagrade u kategoriji obrazovanja, usavršavanja i podizanja svijesti te vam još jednom upućujemo iskrene čestitke", istaknula je ministrica.

-----

Europska komisija i Europa Nostra, vodeća europska mreža za baštinu, proglasile su dobitnike nagrade EU-a za kulturnu baštinu / nagrade Europa Nostra za 2018. Priznanje je dobilo 29 dobitnika iz 17 zemalja, koji su nagrađeni za svoja velika postignuća u konzervaciji, istraživanju, predanom radu te obrazovanju, osposobljavanju i podizanju razine osviještenosti, a jedan od dobitnika je i Muzej Sinjske alke

Kao poseban doprinos 2018. Europskoj godini kulturne baštine, posebice se naglašava dodana vrijednost odabranih postignuća u području baštine. Dobitnicima će biti odano priznanje na istaknutoj svečanoj dodjeli nagrada 22. lipnja u Berlinu, tijekom prvog europskog sastanka na vrhu o kulturnoj baštini. 

Muzej Sinjske alke posvećen je godišnjem viteškom turniru koji se održava svakoga kolovoza u gradu Sinju u Hrvatskoj. Sinjska alka je 2010. godine upisana na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, a na njenu 300. obljetnicu, 2015. godine otvoren je Muzej Sinjske alke. Zahvaljujući otvaranju muzeja, posjetitelji sada imaju priliku doživjeti Sinjsku alku tijekom cijele godine, a oni koji su s njom već upoznati mogu dobiti novi uvid u povijest i značaj običaja. Muzej je pokrenut i pretežno financiran od strane Viteškog alkarskog društva Sinj, a sufinanciran je i sredstvima Vlade Republike Hrvatske te lokalne i regionalne samouprave.Za vrijeme natjecanja alkari u punom galopom jašu na konjima trkalištem i ciljaju kopljem prema željeznom prstenu koji visi na užetu. Ime prstena je 'alka' - riječ s turskim korijenom, a ona  odražava i sjecište ovdje prisutnih kultura Istoka i Zapada. Natjecanje svake godine označava trenutak sudjelovanja i okupljanja cijele zajednice u pripremi mnogobrojnih aspekata koji doprinose očuvanju običaja.

Muzej pruža detaljne informacije o raznim elementima natjecanja, pravilima i povijesti. Kroz interaktivni i multimedijski izložbeni prostor posjetitelj ima priliku upoznati se s odorom, opremom i oružjem koje se koristi u Alki. Posjetitelj također može pregledavati bogatu digitalnu arhivu, uključujući videozapise natjecanja i povorke iz prethodnih godina. "Ovaj projekt proširuje jednodnevni događaj u održivi model podizanja svijesti i obrazovanja za cijelu godinu, što je značajno za lokalnu zajednicu, ekskluzivne nositelje ove tradicije", istaknuo je ocjenjivački sud.
     
www.europeanheritageawards.eu