<em>Izložba: Hrvatska glagoljica (Zagreb, 6. studenoga – 15. prosinca 2018.)</em>

Izložba: Hrvatska glagoljica (Zagreb, 6. studenoga – 15. prosinca 2018.)


Izložba: Hrvatska glagoljica
Slogan: Slovimo glagoljicu

6. studenoga – 15. prosinca 2018.

Hrvatska glagoljica, odnosno uglata glagoljica, najstarije je pismo hrvatskoga naroda, čuvarica je njegovoga identiteta i kulture. O nastanku 38 grafema od kojih je pismo sastavljeno postoje brojne teorije i rasprave, mistika i kontroverza, ali sigurno je da nas je ono, prateći tijekom punoga tisućljeća, u mnogome odredilo.

 
U Europskoj godini kulturne baštine, 40 godina nakon uspješne izložbe Zagreb, riznica glagoljice, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira tematsku izložbu Hrvatska glagoljica pod sloganom Slovimo glagoljicu, kojom će ovo pismo prikazati kroz prizmu povijesnoga razvoja, tipografije, kulturološkoga utjecaja i suvremene primjene.

 
Uz sažeti opis samoga povijesnog nastanka i značaja pisma, koncept izložbe sadrži audiovizualni te virtualni prikaz materijalne i nematerijalne glagoljske baštine na hrvatskome i engleskome jeziku. Koristeći znanje najeminentnijih hrvatskih znanstvenika i stručnjaka iz područja pisane riječi te bogati fond glagoljske građe Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, uz pomoć suvremenih prezentacijskih tehnika na izložbi će biti predstavljen raspon od područja geografske pojavnosti glagoljice, glagoljskoga skriptorija, glagoljskih napjeva i spomenika, projekcije tipografskih elemenata, izbora najznačajnijih tematskih rukopisnih i tiskanih djela, sve do suvremene primjene glagoljice u komunikaciji, gospodarstvu, kulturnome i javnome životu. Izložba i dodatni programi i radionice bit će prilagođeni posjetiteljima raznih uzrasta, a u promidžbu glagoljskih sadržaja uključit će se i nekolicina organizacija i tvrtki.
 
Cilj je ove izložbe isticanje problematike opstojnosti i primjene glagoljice, jačanje postojeće suradnje među ustanovama koje dijele isto područje interesa, kao i potreba neprestane promidžbe bogate hrvatske kulturne baštine.
 
Sa svrhom očuvanja i popularizacije glagoljice izložba Hrvatska glagoljica ispričat će do sada neispričanu priču o našoj povijesti, opismenjivanju i opstojnosti kroz ovo jedinstveno pismo.
 
Autor i producent izložbe je Sandi Antonac iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.