​<em>Međunarodni dan arhiva (9. lipnja 2018.)</em>

Međunarodni dan arhiva (9. lipnja 2018.)


Međunarodni dan arhiva 9. lipnja u svijetu se obilježava od 2008., a u Hrvatskoj je prvi put obilježen 2009. godine. Za datum obilježavanja Međunarodnog dana arhiva izabran je dan osnivanja Međunarodnog arhivskog vijeća (The International Council on Archives – ICA) 1948. godine. Ta je međunarodna stručna udruga posvećena učinkovitom upravljanju zapisima te očuvanju, zaštiti i korištenju svjetske arhivske baštine kroz stručnu suradnju arhivskih i drugih stručnjaka za upravljanje zapisima diljem svijeta.
 
Međunarodni dan arhiva u Hrvatskoj prigodnim programima obilježavaju sve arhivske ustanove u okviru hrvatske javne arhivske službe, Hrvatsko arhivističko društvo i resorno Ministarstvo kulture RH. Premda su vrata arhiva uvijek otvorena za korisnike različitih profila, toga dana svake godine arhivske ustanove u Hrvatskoj pozivaju sve građane da uđu u arhive kao posjetitelji, te organiziraju prigodne izložbe, predavanja, radionice i skupove, predstavljaju svoja izdanja i organiziraju druge promotivne aktivnosti.

Hrvatsko arhivističko društvo kao koordinator obilježavanja ove manifestacije u Hrvatskoj predlaže svim arhivskim ustanovama u Hrvatskoj temu povezanu sa sadržajima i temama koje su obilježile 1968. godinu u Hrvatskoj.  

Mogući raspon sadržaja su tragovi u dokumentima i drugim zapisima koje čuvamo u arhivima, a odnose se na različita događanja te godine kao što su studentski pokreti, pobuna jedne generacije protiv neiskrenog življenja, protiv nejednakosti i iskorištavanja, demistifikacija "socijalističke" vladavine, životni standard i svakodnevica, kulturna strujanja, Praxisovci, sport (Đurđica Bjedov osvaja zlato na Olimpijskim igrama u Mexicu), rock glazba, život mladih, reakcije na Praško proljeće, demonstracije protiv Vijetnamskog rata i pokret za građanska prava u SAD, izgradnja socijalističkog društva, Jugoslavija između Istoka i Zapada, politika nesvrstanosti, Jugoslavija kao hibrid socijalizma, državnog kapitalizma i zapadnjačkog kulta potrošačkog društva, gospodarska reforma, Brijunski plenum, pad Aleksandra Rankovića, odnosi među republikama…

PROGRAMSKA KNJIŽICA >>>