<em>Osmi festival hrvatskih digitalizacijskih projekata (3. i 4. svibnja 2018.)</em>

Osmi festival hrvatskih digitalizacijskih projekata (3. i 4. svibnja 2018.)


Osmi festival hrvatskih digitalizacijskih projekata
3. i 4. svibnja 2018.
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
http://dfest.nsk.hr/
 
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizator je i domaćin Osmog festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata, koji će se održati 3. i 4. svibnja 2018. godine.


Ovogodišnji D-fest razmatra aktualno stanje u području digitalizacije kulturne baštine te razvoja infrastrukture i digitalnih kulturnih proizvoda. Uz otvaranje pitanja o mogućnostima kreativnog korištenja digitalne kulturne baštine, Festival donosi uvid u nove digitalizacijske projekte, ali i razmišljanja o budućem razvoju područja.

Prvi dan Festivala donosi pregled razvoja digitalnih knjižnica u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji. U međunarodnom bloku predavanja bit će predstavljeno pet europskih projekata u kojima su ključni element digitalne platforme za okupljanje i predstavljanje digitalizirane građe baštinskih ustanova. Uz predstavljanje posterskih izlaganja, program prvog dana Festivala nastavlja se predavanjima o suradničkim projektima digitalizacije građe te pregledom programa i projekata digitalizacije i njihovih novih usluga.
Drugi dan Festivala u fokus stavlja aktualnu temu kreativnog korištenja digitalne kulturne baštine te izrade digitalnih kulturnih proizvoda. Uz teorijska razmatranja teme, bit će predstavljeno nekoliko projekata kreativnih pojedinaca, tvrtki i ustanova koji su koristili digitalizirane sadržaje u izradi novih digitalnih proizvoda i usluga. Festival tako otvara prostor za raspravu i razmjenu ideja o ulozi digitalizacije i mjestu baštinskih ustanova u području gospodarstva i digitalnog tržišta.
Nekoliko predavanja drugog dana Festivala otvorit će i važna stručna pitanja iz područja razvoja sustava za upravljanje digitalnom građom, pretraživanja i vizualizacije podataka. Digitalizacija zavičajne baštine važna je tema koja će, uz predstavljanje u zadnjem bloku Festivala, biti zastupljena i u izlaganjima prvog dana.

Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata ima za cilj omogućiti sudionicima upoznavanje s aktualnim zbivanjima u području digitalizacije, kao i izravnu komunikaciju s AKM i IT stručnjacima, kreativnim pojedincima, voditeljima projekata i predstavnicima tvrtki te potaknuti razvoj novih suradničkih projekata.