<em>Državni stručni skup Europska godina kulturne baštine ‒ 2018. (21. veljače 2018.)</em>

Državni stručni skup Europska godina kulturne baštine ‒ 2018. (21. veljače 2018.)


Agencija za odgoj i obrazovanje pridružila se obilježavanju Europske godine kulturne baštine
21. veljače 2018, Zagreb, Državni arhiv
 
Agencija za odgoj i obrazovanje pridružila se obilježavanju Europske godine kulturne baštine organiziranjem državnoga stručnog skupa 21. veljače 2018. u Zagrebu (Državni arhiv, Marulićev trg 21). Skup je posvećen prezentiranju bogatstva i raznolikosti hrvatske kulturne baštine kao dijela mozaika zajedničke europske baštine.

Predavači na skupu stručnjaci su iz područja književnosti, arhitekture, filma, glazbe, povijesti umjetnosti i kazališta te geografsko-prostornih tema i novih tehnologija, čiji su uvidi relevantni iz teorijske i praktične perspektive, odnosno, koji kulturnu baštinu istražuju i bave se njome kao dijelom naše suvremenosti. O definiciji kulture i selektivnoj tradiciji predavanje će održati dr. sc. Dean Duda. Inovativne metodologije istraživanja i očuvanja kulturne baštine kao doprinos kreativne pedagogije predstavit će dr. sc. Sibila Petlevski. O kulturnoj baštini kao tangenti identiteta i turizma govorit će dr. sc. Dino Milinović, o važnosti hrvatske filmske baštine u 21. stoljeću predavanje će održati dr. sc. Nikica Gilić, a na pitanje je li kulturna baština trošak ili investicija odgovorit će dr. sc. Predrag Pale. O etnomuzikološkoj perspektivi baštine govorit će dr. sc. Tvrtko Zebec. 

Stavljanjem kulturne baštine u fokus Agencija za odgoj i obrazovanje želi i među odgojno-obrazovnim radnicima naglasiti da kulturna baština gradi snažnije društvo, stvara radna mjesta i napredak, važna je za naše odnose s ostatkom svijeta te želi ukazati na sve korake koje možemo poduzeti da bi kulturna baština bila zaštićena i dijelom naše suvremenosti. Skup je namijenjen učiteljima i nastavnicima svih općeobrazovnih predmeta, stručnim suradnicima, odgojiteljima i ravnateljima osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske (200 sudionika).

Program skupa >>>