Održana tematska sjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu na temu kulturna baština u kontekstu europske kulturne baštine

Održana tematska sjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu na temu kulturna baština u kontekstu europske kulturne baštine

U Hrvatskom saboru održana je tematska sjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog Sabora na temu „Hrvatska kulturna baština u kontekstu europske kulturne baštine“.   Sjednica je održana u okviru obilježavanja Europske godine kulturne baštine 2018. tijekom koje je cijela Europska unija kulturnu baštinu stavila u središte interesa te na dan kada Hrvatski restauratorski zavod obilježava sedamdesetu obljetnicu djelovanja.
 
Predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Odbora Vesna Bedeković predstavila je Europsku godinu kulturne baštine 2018. te rekla kako je u Hrvatskoj tijekom godine održano više od sedamdeset kulturnih manifestacija. Istaknula je potrebu očuvanja, promicanja i dobrog upravljanja kulturnim dobrima te naglasila važnost kulture, baštine i identiteta u obrazovnom sustavu. Ministrica Obuljen Koržinek podsjetila je na vrijednost kulturne baštine za društvo, ali i njenu važnu ulogu kao pokretača razvoja te važne sastavnice u izgradnji nacionalnog identiteta. Pojasnivši kako je cilj Europske godine kulturne baštine potaknuti više ljudi na istraživanje baštine i ojačati osjećaj pripadnosti zajedničkoj europskoj obitelji, ministrica je naglasila važnost njezine zaštite za buduće generacije. Navodeći najvažnije inicijative i projekte koji su u Hrvatskoj realizirani tijekom Europske godine kulturne baštine kao i održana događanja na nacionalnoj i lokalnoj razini, ministrica je navela najvažnija postignuća brojnih baštinskih ustanova kao i ključne reformske poteze Vlade u cilju stvaranja poticajnijeg institucionalnog okvira za očuvanje i zaštitu kulturne baštine.


 
Ministarstvo kulture koordiniralo je  događanjima na nacionalnoj razini, dok su manje aktivnosti bile uključene u program Dana europske baštine koji se  od 1995. godine kontinuirano svake godine tijekom rujna i listopada obilježavaju u Hrvatskoj. Svečani početak Europske godine kulturne baštine 2018. u Hrvatskoj obilježio se otvorenjem izložbe „Vlaho Bukovac 1/3 – pariško razdoblje 1877. ‒ 1893.“ u Galeriji Klovićevi dvori, a  ministrica je istaknula  i dvije velike međunarodne konferencije; Najbolji u baštini u Dubrovniku i Podvodna kulturna baština u Europi danas koja se održala u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru.

Ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše predstavila je rad svoje ustanove koja ove godine obilježava sedamdesetu obljetnicu djelovanja te najavila izložbu Tajni život baštine koja se danas otvara u Muzeju za umjetnost i obrt, a koja će prikazati najznačajnija ostvarenja HRZ-a. Ravnateljica Pleše posebno je istaknula brojne međunarodne nagrade i priznanja za uspješne kompleksne konzervatorsko-restauratorske projekte koje je Zavod uspješno vodio s posebnim naglaskom na obnovu kulturne baštine koja je stradala u Domovinskom ratu.


 
Dr. sc. Tvrtko Zebec iz Institutu za etnologiju i folkloristiku predstavio je važnost te značaj hrvatske nematerijalne kulturne baštine u kontekstu europske baštine, a čija su dva fenomena  - Međimurska popevka, tradicijski napjev Međimurja i Umijeće suhozidne gradnje – prošli tjedan upisani na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. Do kraja 2018. godine u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske upisano je više od 160 nematerijalnih kulturnih dobara, a na UNESCO-ove popise, s ova dva novoupisana elementa, njih ukupno 17. 

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo predstavio je projekt upravljanja kulturnom baštinom Pule koji već dulje od trideset godina vodi upravo Arheološki muzej Istre. Muzej kontinuirano povećava prihode velikim povećanjem broja posjetitelja ne samo u Areni nego i na svim drugim lokalitetima kojima upravlja i koje obnavlja vlastitim sredstvima, ostalim javnim sredstvima i sve češće uspješnom realizacijom EU projekata. Obnova zagrade muzeja i malog rimskog kazališta najveće je ulaganje u obnovu nekog pojedinačnog spomenika kulture u ovom trenutku u Republici Hrvatskoj.U raspravi su sudjelovali članice i članovi Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Sanja Putica, Sunčana Glavak, dr. sc. Tomislav Sokol, dr. sc. Željko Jovanović, dr. sc. Neven Budak, dr. sc. Valter Boljunčić i mr. sc. Zvonimir Peranić.
 
Uz ministricu kulture i članove Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, u radu tematske sjednice sudjelovali su pomoćnici ministrice Davor Trupković i Hrvoje Manenica i nacionalna koordinatorica Europske godine baštine Anuška Deranja-Crnokić, ravnateljica HRZ-a dr. sc. Tajana Pleše, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Vukovar Mirela Hutinec, predstojnik podružnice Centar Cvito Fisković u Institutu za povijest umjetnosti Split dr. sc. Joško Belamarić, ravnatelj HDA dr. sc. Dinko Čutura, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre  Darko Komšo, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju u Institutu za etnologiju i folkloristiku Zagreb dr. sc. Tvrtko Zebec, izv. prof. na Filozofskom fakultetu Zagreb, dr. sc. Hrvoje Potrebica, muzejska savjetnica u Arheološkom muzeju Zagreb i predsjednica HAD-a dr. sc. Jacqueline Balen, načelnik Odsjeka za obradu filmskog gradiva u HDA Mladen Burić, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar dr. sc. Jakov Vučić, ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Split dr. sc. Miroslav Katić, glavni konzervatori Ministarstva kulture Tomislav Petrinec, Zoran Wiewegh, Ranka Saračević Wurth i načelnica sektora Mirna Sabljak.