<em>Izložba „Books, directions, audiences” („Knjige, smjerovi, publika”) u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (Zagreb, 3. - 20. srpnja 2018.)</em>

Izložba „Books, directions, audiences” („Knjige, smjerovi, publika”) u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (Zagreb, 3. - 20. srpnja 2018.)3. – 20. srpnja 2018.
www.nsk.hr
 
U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u srpnju 2018. godine održat će se gostujuća izložba Books, directions, audiences (Knjige, smjerovi, publika) Nacionalne knjižnice Republike Bugarske „Sv. Ćiril i Metod“ (NKRB) kojoj je svrha predstaviti svoj vrijedni fond u godini Europske kulturne baštine.

Izložba Books, directions, audiences (Knjige, smjerovi, publika) predstavlja bitne dokumente iz zbirki triju odjela Nacionalne knjižnice Republike Bugarske, kao što su Rukopisi i stare tiskane knjige, Orijentalna zbirka te Bugarski povijesni arhivi. Izložba se sastoji od 16 panoa s izborom građe, a tekst i bilješke su na engleskome jeziku.

Izložba je nastavak učvršćivanja te promidžbe višestoljetne povezanosti i kulturne suradnje Bugarske i Hrvatske, kao i rezultat nastavka uspješne suradnje njezinih nacionalnih knjižnica.

Treba istaknuti kako je kao dio ranije obostrane kulturne suradnje u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (NSK) 2015. godine organizirana izložba Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice u suradnji s Veleposlanstvom Republike Bugarske u Hrvatskoj i Hrvatsko-bugarskim društvom iz Zagreba. Izložbom odabrane građe i prikazom najbitnijih tema na panoima prikazana je prisutnost Bugarske i Bugara u hrvatskoj knjizi od davnina nizom različitih tema. Izložba je 2017. godine predstavljena i bugarskoj javnost na Sveučilištu „Sv. Kliment Ohridski“ u Sofiji u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj i Sveučilištem „Sv. Kliment Ohridski“ u Sofiji, a dodatnu vrijednost i trajni zapis predstavlja i virtualna izložba Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice.

Izložba Books, directions, audiences (Knjige, smjerovi, publika) bit će svečano otvorena 3. srpnja u 13 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a svi zainteresirani mogu je razgledati do 20. srpnja 2018. godine.