Otvorena izložba „Hrvatska glagoljica

Otvorena izložba „Hrvatska glagoljica"

7.11.2018. - Izložbu „Hrvatska glagoljica", postavljenu u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, svečano je u utorak, 6. studenog 2018. godine otvorila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.  

 Foto: HINA 

„Treba postati dijelom ne samo našega brenda nego i naše svakodnevice. U glagoljici se zrcali burna prošlost naše domovine", rekla je predsjednica dodavši kako je hrvatska kultura obogatila europsku i svjetsku baštinu.

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek rekla je kako je Glagoljica vrijednost po kojoj smo jedinstveni u svijetu i različiti od svih drugih, te kako je ona dio našega identiteta, a djela hrvatske kulture treba učiniti što dostupnijima širokoj javnosti.

Nadodavši  kako se „od svojih početaka hrvatska pismenost odlikuje supostojanjem i istodobnom uporabom čak triju pisama praćenih razvojem dviju ravnopravnih književnih tradicija – one univerzalne latinske i one autohtone glagoljske“, ministrica je istaknula kako je „djelovanje glagoljaša značajno obilježilo hrvatsku povijest na kulturnom, vjerskom i prosvjetnom planu“.

 Foto: HINA

„Večerašnja izložba približava nas temeljnim ciljevima i postulatima Europske godine kulturne baštine – osvijestiti činjenicu da baština oblikuje ne samo naše nacionalne identitete nego i naš svakodnevni život, ukazati na univerzalne vrijednosti što ih baština predstavlja za nas kao pojedince, članove zajednice i društvo u cjelini, afirmirati baštinu i skrb o njoj kao temelj zajedničkog europskog identiteta i zajedničke europske budućnosti“, rekla je ministrica.

NSK je organizirala izložbu u sklopu programa Europske godine kulturne baštine pod sloganom „Slovimo glagoljicom".  Izložba pruža prikaz glagoljice kroz prizmu njezina povijesnog razvoja, tipografije, kulturološkoga utjecaja i suvremene primjene. Prezentacijskim tehnikama građa je predstavljena u nekoliko tematskih cjelina – od teorija o postanku glagoljice, područja njezine geografske pojavnosti, preko glagoljskih pisara, glagoljaškoga pjevanja i glagoljskih spomenika, sve do izbora najvrjednijih rukopisnih i tiskanih djela na glagoljici, kao i suvremene primjene glagoljice u komunikaciji, gospodarstvu, kulturi i javnome životu.

Izložba Hrvatska glagoljica predstavlja završnicu u ciklusu aktivnosti posvećenome promicanju najstarijeg hrvatskog pisma u sklopu Europske godine kulturne baštine koji je započeo poticanjem za proglašenje 22. veljače, ujedno i Dana NSK. Izložba se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, Vlade RH, Hrvatskoga sabora i Grada Zagreba te uz potporu Ministarstva kulture, Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zaklade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Zaklade Adris. (MK/HINA)