<em>Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO (13. svibnja 2018.)</em>

Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO (13. svibnja 2018.)Cjelovečernji plesni koncert Ansambla LADO - IDEJU REGRUTI
13. svibnja u 19.30 sati

KONCERTNA DVORANA VATROSLAVA LISINSKOG

Ansambl LADO se programom Ideju regruti i rođendanskim koncertima koje će održavati u studenome LADO uključio u program obilježavanja Europske godine kulturne baštine 2018.

„Nastavljajući praksu započetu prošle godine, Ansambl LADO postavlja nove koreografije nagrađivane na domaćim ili stranim festivalima. Od dvanaest koreografija, čak se u njih tri prikazuju fragmenti običaja vezanih uz odlazak mladića u vojsku što je utjecalo na odabir naziva ovogodišnjeg programa. Riječ je o koreografiji Ideju regruti dr. sc. Ivana Ivančana po kojoj je ovogodišnji program i dobio ime, Za gorami, dolinami autora Stjepana Perka koja na repertoar Lada prvi put donosi plesove moravskih Hrvata, te Simo hote mladenci, koreografiji koja prikazuje svatovske običaje Turopolja u kojima se izvodio ples za partu, tj. mladenkino oglavlje, u kojem su mladići pokazivali svoju mačevalačku vještinu“, rekao je umjetnički voditelj Ansambla LADO Andrija Ivančan.

Uz spomenute plesove Hrvata koji žive na području današnje Češke, ovim će programom LADO prvi put prikazati i pjesme i plesove otoka Cresa i Jezera na otoku Murteru.
Ulaznice za koncert u Lisinskom, po cijeni od 80, 100 i 120 kuna, mogu se kupiti na blagajni Lisinskog ili putem www.ulaznice.hr. Učenici, studenti, umirovljenici, osobe s invaliditetom i članovi kulturno-umjetničkih društava mogu ostvariti popust od 20 % na cijenu ulaznice pri kupnji na blagajni Lisinskog.
 18. svibnja 2018. godine - GAREŠNICA - Sportska dvorana Augusta Šenoe
24. lipnja 2018. godine - OSIJEK – Ljetna pozornica u Osijeku – secesijski zdenac
6. srpnja 2018. godine - ARENA PULA
20. srpnja 2018. godine - TRILJ
22. srpnja 2018. godine - ŠIBENIK – Tvrđava sv. Mihovila
24. srpnja 2018. godine - DUBROVNIK – Taraca tvrđave RevelinGodišnji koncert Antologija II(studeni 2018.)

U mjesecu studenom Ansambl LADO održava redovni godišnji koncert. Koncept cjelovečernjeg koncerta Lada 2018. godine bio bi prikaz i prezentacija zaštićenih kulturnih dobara upisanih u Registar kulturnih dobara RH te na UNESCO-ove popise nematerijalne kulturne baštine svijeta.

LADO je ugradio u svoj program pjesme, plesove i običaje Hrvatske koji su upisani na tim listama te ih prilagodio za scenski nastup. Tom prilikom izvest će se program koji sadrži neke od najpopularnijih koreografija Ansambla LADO, a program nosi naziv Antologija II.


FOTO: Marko Mrše


FOTO: Marko Mrše