Otvorenjem izložbe „1918. - prijelomna godina u Hrvatskoj

Otvorenjem izložbe „1918. - prijelomna godina u Hrvatskoj" obilježen završetak Prvoga svjetskog rata


12.11.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je izložbu „1918. - prijelomna godina u Hrvatskoj " kojom je obilježena stogodišnjica završetka Prvoga svjetskog rata u nedjelju, 11. studenoga 2018. godine, u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu.      


FOTO: Hrvatski povijesni muzej

Otvarajući izložbu ministrica je rekla kako su Prvi svjetski rat i Europska godina kulturne baštine dvije velike teme u čije se obilježavanje Hrvatska uključila na europskoj, nacionalnoj i lokalnoj razini, u bliskoj suradnji s institucijama i predstavnicima javnoga i političkog života iz zemlje i inozemstva. Istaknula je kako su to „ujedno i teme koje nas povezuju s brojnim europskim zemljama i etabliraju našu poziciju i važnost u europskom kontekstu", rekla je ministrica.

Ministrica je naglasila kako je „Prvi svjetski rat doista prijelomni događaj u modernoj europskoj povijesti, s dalekosežnim i kobnim posljedicama koje se reflektiraju i na 21. stoljeće, pa je stoga i u kolektivnoj memoriji Europljana jednoznačno upisan kao Veliki rat nakon kojega svijet više nije mogao ostati isti.“ Dodala je i kako razdoblje Prvoga svjetskog rata spada u nedovoljno istražena područja povijesne znanosti u Hrvatskoj i napomenula kako su u međuvremenu popunjene značajne praznine u dosadašnjoj znanstvenoj literaturi, a uz brojne znanstvene i stručne članke i studije, objavljen je i veći broj memoarskih zapisa iz pera neposrednih sudionika Velikoga rata.

Ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja Matea Brstilo Rešetar je, pozdravivši okupljene, istaknula kako se u suradnji s ostalim muzejima i arhivima naglasak stavlja na prijelomnu točku te društveno političke događaje koji su se našli pred Hrvatskom nakon raspada Austro-Ugarske Monarhije. O konceptu izložbe govorila je autorica izložbe Andreja Smetko  te pojasnila i koncept koji je raspoređen u pet tematskih cjelina koje prate kronološki slijed obuhvaćajući razdoblje od početka 1918. do sredine 1919. godine. Izložba predstavlja 518 izložaka muzejskih predmeta, arhivske, filmske i knjižnične građe koja se čuva u hrvatskim baštinskim ustanovama te manji broj predmeta posuđen od inozemnih ustanova i privatnih vlasnika.
 

FOTO: Hrvatski povijesni muzej

www.min-kulture.hr
www.hismus.hr