<em>Konferencija „Potopljena baština Prvog svjetskog rata“ (Zadar, 12. lipnja 2018.)</em>

Konferencija „Potopljena baština Prvog svjetskog rata“ (Zadar, 12. lipnja 2018.)


Konferencija „Potopljena baština Prvog svjetskog rata“
12. lipnja 2018.
Zadar, crkva sv. Nikole, u sklopu MCPA-a


Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, u sklopu projekta NETWORLD („Networking in preserving the First World War multicultural heritage in the Danube countries“) u suradnji s Ustanovom INOVAcija, organizira međunarodnu konferenciju o kulturnom turizmu s naglaskom na Prvom svjetskom ratu.
 
Dio je to ukupnog programa obilježavanja Europske godine kulturne baštine 2018. kojim se priključujemo europskoj proslavi sa zajedničkim ciljem podizanja svijesti o važnosti i značenju kulturne baštine.
 
Konferencija „Potopljena baština Prvog svjetskog rata“ održat će se 12. lipnja 2018. (09:30 ‒ 17:00), u prostoru crkve sv. Nikole, u sklopu MCPA-a Zadar.
 
Datum konferencije simbolično je odabran povodom 100. obljetnice potonuća austrougarskog broda Szent István, koju ovim putem obilježavamo.
 
Republika Hrvatska ima velik potencijal za razvoj ronilačkog turizma te će konferencija ići u smjeru njegove popularizacije. Stručnjaci iz područja povijesti, kulturnog turizma i podvodne arheologije predstavit će povijesne pomorske događaje i flote Prvog svjetskog rata na Jadranu.
Jednako tako, naglasak će biti na samim lokacijama olupina brodova koje su turistički atraktivne i koje je potrebno dodatno valorizirati.
 
Tijekom konferencije sudionici će između ostalog imati priliku poslušati predavanja/vidjeti prezentacije: o najvećem ratnom brodu potopljenom na Jadranu ‒ bojnom brodu Szent István, o parobrodu Baron Gautsch, koji predstavlja jednu od najatraktivnijih ronilačkih lokacija u Jadranu pa i u svijetu, olupini talijanskih bojnih brodova Regina Margherita i Cesare Rossarol itd.
 
U okviru konferencije sudionici će moći razgledati Galeriju Međunarodnog centra za podvodnu baštinu te izložbu plakata ,,100 godina samoće pod morem’’ u crkvi sv. Nikole.
 
Više možete pročitati na poveznici:
http://icua.hr/hr/dogadanja/292-potopljena-batina-prvog-svjetskog-rata.http://eu.godina.kulturne-bastine.min-kulture.hr/UserDocsImages/vizuali/interreg%2C%20logo.jpg